Ulls

Ulls
Les meves paraules. La meva mirada. Els meus ulls.

Bienvenid@s - Benvinguts/des


- L'autor és el déu del llibre, però (...) un llibre no és exactament l'ànima de l'autor.

- No, però és el més pròxim sobre el món terrenal que trobaràs de l'ànima
.

[Laia Muntadas i Aina Soley]

lunes, 30 de agosto de 2010

El mite d'Atreu

Atreu era un dels fills de Pélops i Hipodamia, rei de Micenes, pare d'Agamemnon -comandant en cap de l'exèrcit grec a Troia- i de Menelau. La família de Pélops i Atreu va patir el malefici de Mírtil, un dels fills del déu Hermes, quan aquest va ser traït i ferit per Pélops.

Atreu i Tiestes van assassinar el seu germanastre Crísip, així que Pélops els va dir que s'exiliessin de Pisa a Elis. Europa -l'esposa d'Atreu- estava en realitat enamorada de Tiestes, així que va trair el seu marit ajudant a Tiestes a ocupar el tro d'Atreu. Gràcies a l'ajuda d'Hermes, Atreu va poder derrotar a Tiestes amb enganys per poder recuperar el seu regne. El seu germà es va haver d'exiliar, però Atreu va lamentar no haver-li fet pagar més car quan va descobrir l'engany d'Europa.

Llavors Atreu va matar els tres fills de Tiestes i va convidar al seu germà al que suposadament era un "banquet de reconciliació". En realitat, però, la carn que va menjar Tiestes eren els seus fills degudament cuinats. Quan Tiestes va haver-se atipat, Atreu li va ensenyar les extremitats tallades dels seus fills i li va explicar la veritat.

Més endavant Tiestes va concebre un altre fill amb la seva pròpia filla. Segons un oracle, aquest nen havia de venjar les atrocitats d'Atreu. A través d'un seguit de coincidències -o els fils del destí, com se'n vulgui dir-, aquest nen, de nom Egist, es va educar a casa d'Atreu. Després que Agamemnon i Menelau -els fills d'Atreu- capturessin a Tiestes -pare d'Egist, germà d'Atreu i tiet d'Agamemnon i Menelau-, Egist es va adonar del que realment estava passant i va matar a Atreu.

Egist, temps després, es convertí en l'amant de Clitemnestra, que era l'esposta d'Agamemnon. Els dos amants van assassinar el comandant grec, i aquest va ésser venjat pel seu fill Orestes. Només quan aquest va ser condemnat a Atenes pels crims comesos va desaparèixer la maledicció que tan mal havia fet a la seva família.

2 comentarios:

Spike Spiegel dijo...

Collons que bé s'ho passaven!!! :D

Aina dijo...

Sí senyor, ben morbosos tots plegats <3